EPB
Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energieprestatienormen voldoen.
Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor 'Energieprestatie en Binnenklimaat'.
Vanaf 2021 moet elke nieuwbouw woning of appartement een BEN woning zijn. BEN betekent Bijna Energie Neutraal. Elk gebouw/appartement/woning moet voldoen aan een energiepeil van 30 (E30). Voor bouwaanvragen vanaf 2018 is er ook een S-peil dat behaald moet worden. De “S” staat voor de schil van uw gebouw. Elk residentieel gebouw moet vanaf 2022 een S-peil van 28 (S28) halen.
Deze twee parameters worden bepaald door de (isolatie-)materialen en (hernieuwbare energie) technieken die gebruikt worden in uw woning.
Van bij het ontwerp zorgen we samen dat het gebouw aan alle energetische eisen voldoet. Samen met u bekijken we wat de beste combinatie is voor uw project, zowel op vlak van isolatie, technieken alsook het verkrijgen van eventuele premies.
Ik maak EPB certificaten op in de regio's Vlaams-Brabant en Antwerpen.
Ventilatieverslaggever
Sinds 2016 is de bouwheer verplicht, bij elke nieuwe bouwaanvraag waarvan het gebouw een nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie is, een ventilatieverslaggever aan te stellen.
Men maakt een onderscheid tussen:
Veiligheidscoördinatie
Samen met het bouwteam zorgen wij ervoor dat de werken voor iedereen aangenaam en veilig kunnen verlopen.
Tijdens de
coördinatie worden voldoende foto’s genomen van materialen en technieken zodat wij op het einde van jullie bouwavontuur een gefundeerd postinterventiedossier (PID) kunnen aanleveren. Het PID omvat o.a. bouwplannen, vergunning(en), attesten, fiches, foto’s en moet aanwezig zijn bij eventuele verkoop of verhuur van het gebouw.
Postinterventiedossier
Bij de bouw van een nieuwbouwwoning of bij de verkoop van een woning die na mei 2001 werd gebouwd of gerenoveerd door een aannemer, moet een postinterventiedossier opgesteld worden.
Het postinterventiedossier bevat technische gegevens over de structuur van het gebouw, hoe de structuur werd opgebouwd en welke materialen er in het gebouw zitten. Dit dossier moet levenslang met het gebouw meegaan.
De overdracht van het PID bij verkoop dient opgenomen te worden in de verkoopsakte, het PID dient bijgevolg aanwezig te zijn bij het verlijden van de notariële akte.
Warmteverliesberekeningen en energieadvies
Indien u ervoor kiest om te verwarmen met een duurzame verwarmwarmingsinstallatie is het belangrijk dat deze correct gedimensioneerd is.
Een correcte warmteverliesberekening leidt tot een juiste dimensionering van de verwarmingsinstallatie om te besparen op de installatiekost en een beter verbrandingsrendement te bereiken (lange brander cycli). U krijgt een uitgebreide berekening aan warmtevermogen nodig van elke woonruimte en installatie.
Een te groot vermogen kan leiden tot een onregelmatige werking van het systeem. Het rendement is hierdoor lager en de investeringskost hoger!
Bij een te klein vermogen kan het zijn dat de woning niet op comforttemperatuur kan gebracht worden bij lage buitentemperaturen.
De warmteverliesberekening geldt ook als EPB aanvaard stavingstuk om het energiepeil van uw woning te verbeteren.